Zijn de lege Chinese steden een probleem?

By Tom Lassing / 27 mei 2014
China

In China is de bouwwereld zichzelf de laatste jaren nogal voorbij gehold. Hele steden werden letterlijk uit de grond gestampt, zonder dat er ook maar een koper in zicht was. De urbanisatie is er zo enorm, dat bouwers dat risico wel aandurfden. Enkele jaren leegstand werd niet als een probleem gezien.
De vraag is natuurlijk of dat terecht is.
China is zo enorm groot, dat er ook wel behoefte was aan ‘ruimte’ om veel mensen te kunnen hervestigen. Denk aan de waterkrachtcentrales die grondgebieden zo groot als Nederlandse provincies veranderden in meren. Iedereen die er voorheen woonde had maar te vertrekken.
Of wateroverlast door stormen, waarbij hele streken onder water kwamen te staan. Waar laat je al die mensen?
De spooksteden zijn dan een prachtige oplossing. In letterlijk enkele dagen kan je een half miljoen mensen definitief hervestigen. Waar ter wereld lukt je dat, behalve in China?
Maar blijft het feit dat er wel erg veel leeg staat. Normaal gesproken zouden daar bedrijven failliet op moeten gaan.
China is echter het westen niet. Men is in China nog niet zo superefficiënt dat alles perfect moet lopen om de minimale winstmarge nog te kunnen halen. Veel is ontwikkeld toen er nog weinig met vreemd geld gewerkt werd. In feite is veel met eerdere winst gerealiseerd.
Nieuwe projecten zijn echter wel op westerse wijze, met veel vreemd vermogen gerealiseerd. De hoeveelheid schuld is daarom in China nu ook enorm.
NU nog spooksteden bouwen is ook in China onbetaalbaar geworden.
Maar ook de bestaande spooksteden zullen binnen enkele jaren volledig bevolkt zijn. De verstedelijking is immers enorm. In de spookstad Zhengzhou wonen ondertussen al 9 miljoen personen. Er staat nog veel leeg, maar hoe kan je een stad met 9 miljoen inwoners nog met goed fatsoen een spookstad noemen?
China gaat op financieel gebied steeds meer op het westen lijken. Dat is geen goede zaak. Er zullen dus luchtbellen gaan ontstaan, maar dat ligt meer aan de westerse werkwijze dan aan China zelf. Van een enorme vastgoedcrisis lijkt echter geen sprake te zijn. Daarvoor is de verstedelijking een te sterk proces.

Bron: BeursBox.nl Zijn de lege Chinese steden een probleem?

1 comment

Leave a comment: